Diffusers & etherische oliën – veelgestelde vragen

Wij ontvangen veel vragen over diffusers en etherische oliën. Daarom vonden we het tijd om deze vragen te bundelen. In deze blog vind je de meest gestelde vragen over diffusers en etherische oliën op een rijtje.

Wat doet een diffuser?

Een diffuser verspreidt vernevelt water in de lucht. Dit kun je ook zien aan de ’wolkjes’ die uit een diffuser komen. Wanneer er alleen water in de diffuser zit verhogen deze ’wolkjes’ de luchtvochtigheid. Wanneer je etherische oliën (ook wel essentiële oliën genoemd) aan het water toevoegt worden de geuren van deze oliën ook verspreidt in de lucht. Dit ruik je meteen.

Diffuser in woonkamer met essentiele olie vernevelen van water en etherische olie - Happy Cloud

Hoe bedien ik een diffuser?

Diffusers zijn er in verschillende maten, vormen en bedieningsmogelijkheden. In de regel is het echter wel zo dat je bij de meeste diffusers een knop hebt voor het instellen van de duur van de verneveling en een knop voor het instellen van de kleur licht van de diffuser. De verneveling kun je bijvoorbeeld instellen op 1 uur, 2 uur of 3 uur of 6 uur vernevelen. Daarnaast kun je meestal kiezen uit 12 verschillende kleurstanden.

Wat is het verschil tussen etherische olie en essentiële olie?

Er is inhoudelijk geen verschil tussen etherische olie en essentiële olie. Het zijn twee verschillende woorden maar de betekenis is in de volksmond hetzelfde. Officieel is etherische olie echter de juiste term. Vanuit het Engels is essential oils komen overwaaien dit is vervolgens letterlijk vertaald naar essentiële olie. Hierdoor kom je deze term dus ook vaak tegen.

Welke oliën kan ik het beste gebruiken?

De keuze voor een olie is meestal een keuze op basis van wat je lekker vindt ruiken of welk effect je ermee wilt creëren. Een geur lekker vinden of niet is uiteraard iets persoonlijks. Uit een enquête, gehouden bij onze klanten, blijkt dat voornamelijk de geuren lavendel, happiness en lavinchi relax olie bijzonder populair zijn. Het effect van de geuren is uiteraard ook voor iedereen persoonlijk maar wel al beter te categoriseren. Zo is het bijvoorbeeld wetenschappelijk aangetoond dat Lavendel olie de nachtrust bevordert. Daarnaast kunnen essentiële oliën er ook voor zorgen dat je meer energie krijgt, beter kunt concentreren of juist heerlijk kunt ontspannen. Hier lees je alles over de mogelijke effecten.

Verderop in deze blog geven we antwoord op de vragen welke oliën geschikt zijn voor een diffuser en welke oliën natuurlijk zijn of juist synthetisch. 

Happy Cloud - Natuurlijke olie in potje

Hoe werkt een diffuser?

Een aroma diffuser heeft een tank. Deze tank vul je met water en essentiële olie. Via ultrasonische trillingen (dit zijn snelle trillingen) wordt het water in de diffuser omgezet in nevel. Deze nevel wordt vervolgens verspreidt door de ruimte. Deze techniek is op basis van zogenaamde koudetechniek. Hierdoor gaat er geen essentiële olie verloren aan warmte. Dit is een van de meest effectieve manieren van het verspreiden van essentiële oliën.

Wat zijn de voordelen van een diffuser?

Diffusers hebben veel voordelen. Ze verspreiden lekkere geuren in huis, ze hebben effect op je gemoedstoestand (o.a. verhogen concentratie, vrolijkheid, energie, ontspannen, fris), ze verhogen de luchtvochtigheid (wat weer goed is voor je gezondheid en houten meubels) en ze zijn uiteraard een mooie toevoeging aan je interieur (interieurstylisten raden ze niet voor niets aan).

Wat is het verschil tussen een aroma diffuser en een diffuser?

Technisch gezien is er geen verschil. Het woord aroma duidt op aromatherapie. Wat betekent dat je essentiële oliën toevoegt aan het water in de diffuser. Bij een diffuser kan dit uiteraard ook.

Je moet echter wel goed opletten wanneer je een humidifier aanschaft. Deze zijn niet bedoeld voor het verspreiden van etherische oliën. Deze herken je het aan het wattenstaafje midden in het apparaatje. Door dit wattenstaafje zijn ze niet geschikt voor etherische oliën.

Wat is het bereik van een diffuser?

Dat is afhankelijk van de diffuser. De meeste diffusers hebben een bereik van 40 m2 tot 50 m2. Check altijd afzonderlijk het bereik als je een diffuser koopt. Er kunnen namelijk verschillen inzitten.

Wanneer gebruik ik een diffuser?

Diffusers zijn in heel veel situaties te gebruiken. Je kunt een diffuser in combinatie met etherische oliën gebruiken om lekker te ontspannen of vlak voordat je bezoek ontvangt je huis heerlijk fris laat ruiken. Je kunt hem op de slaapkamer gebruiken om muggen te verjagen of in combinatie met lavendelolie je nachtrust bevorderen.

Daarnaast worden ze ook vaak gebruikt om onaangename geuren te maskeren zoals frituurvet en gekookte bloemkool.  

Diffusers in combinatie met etherische oliën zijn ook bijzonder populair bij mensen die Yoga doen. Dit omdat het ervoor zorgt de je de yoga en meditatie oefeningen nog verder kunt verdiepen.

Ik gebruik mijn diffuser bijna dagelijks. Om productief te zijn tijdens het thuiswerken of om lekker te ontspannen. Etherische oliën in combinatie met een diffuser kunnen veel verschillende effecten op je gemoedstoestand hebben.

Naast dat een diffuser dus bijzonder veel thuis gebruikt kan worden, worden ze ook veel gebruikt in schoonheidssalons en massagesalons.

Kan ik ook oliën mengen?

Uiteraard. Dit noemen ze blends. Op deze manier kun je zelf aan de slag en jouw eigen unieke geur in huis creëren. Ik meng vaker rozemarijn met pepermunt. De ideale start van mijn dag!

Hoe houd ik een diffuser schoon?

Na gebruik kun je de tank uitspoelen met schoon water en de tank schoonvegen met een theedoek. Mocht je vinden dat er te veel geur achter is gebleven doe dan een beetje alcohol (70%) op een poetsdoekje en maak de tank hiermee schoon.

Hoe vul je een aroma diffuser?

Je haalt de kap van de diffuser af en vult vervolgens de watertank met gewoon kraanwater. In de watertank staat er meestal een streepje. Dit streepje is de maximale vulhoogte. Nadat je water in de tank gedaan hebt, kun je naar eigen smaak druppels olie toevoegen.

 

Waar zet je de aroma diffuser?

Voor een optimale geurbeleving is het belangrijk dat er voldoende luchtcirculatie is. Het liefst uiteraard door de aanvoer van frisse lucht. Dit kun je realiseren door kiepraampjes open te zetten of ventilatieroosters te openen.

Daarnaast is het belangrijk dat je een diffuser niet te dicht bij deuren of ramen plaatst. De geur wordt dan minder sterk omdat de geur naar een andere ruimte of zelfs naar buiten zweeft.

Tenslotte is dit ook vraag een smaak / interieur vraagstuk. Wat vaak goed helpt is een diffuser te kiezen die je kunt combineren met al bestaande kleuren in je interieur.  

Hoe lang kan een diffuser aan?

Dit is afhankelijk van het type diffuser. De diffusers die wij verkopen kunnen 3 tot 6 uur vernevelen. Check altijd goed wanneer je een diffuser koopt hoe lang deze diffuser aan kan en of dat voldoende voor je is. De duur van de verneveling heeft met name te make met de capaciteit van de tank. Hoe groter de tank hoe langer een diffuser kan vernevelen. 

Het is belangrijk erop te letten dat de diffuser automatisch uitschakelt nadat de watertank leeg is. De diffusers van Happy Cloud doen dit.

Wat mag er in een diffuser?

Water en etherische olie. Water dient uiteraard schoon water te zijn. Kraanwater is toereikend.

Wat zijn etherische oliën?

Etherische olie wordt gewonnen uit plantmateriaal in de natuur. De geur van de olie is kenmerkend voor de plant waaruit ze worden gewonnen. Zo ontstaat er sinaasappel olie uit de schillen van sinaasappels én lavendelolie uit de lavendelplant. Etherische oliën hebben effect op onze gemoedstoestand. Ze worden al eeuwenlang gebruikt door de mens. In deze blog gaan we dieper in op waar de oliën vandaan komen, hoe ze gewonnen worden, wat het effect van de oliën is en wat het verschil is tussen natuurlijke en synthetische oliën.

Welke olie kan er in een diffuser?

Etherische olie die geschikt zijn om te vernevelen kunnen in een diffuser. Hier dien je echter een goed onderscheid te maken tussen natuurlijke essentiële oliën en synthetische oliën. In tegenstelling tot volledig natuurlijke oliën zijn synthetische oliën (ook wel geurolie genoemd) chemisch samengestelde geuren. Deze oliën proberen dus een geur na te bootsen.

Chemisch samengestelde geuren worden veel gebruikt. Dit komt simpelweg omdat deze goedkoper zijn om te produceren dan natuurlijke producten. Je komt deze chemisch samengestelde geuren veel tegen in douche- en badproducten, schoonmaak producten en cosmeticaproducten. Deze synthetische oliën zijn vaak agressief voor ons. Dit uit zich meestal in huid-, oog-, of longirritaties. Vergelijk het maar eens wanneer je de badkamer oploopt en iemand heeft zojuist met deodorant gespoten. Ik moet dan altijd meteen hoesten.

Je kunt je dan ook daadwerkelijk afvragen of het gebruiken van geurolie in een diffuser wel zo’n goed idee is. Wij vinden van niet daarom bieden wij alleen maar natuurlijke etherische oliën aan.

Happy Cloud - Natuurlijke etherische oliën

Welke essentiële oliën zijn goed?

Als je kiest voor essentiële oliën kun je het beste kiezen voor natuurlijke etherische oliën. Zoals hierboven uitgelegd zijn deze beter en veiliger dan synthetische oliën.

Je dient er wel rekening mee te houden dat de olie geschikt is voor verneveling. Dit worden vaak verdampingsoliën genoemd. Happy Cloud biedt volledig natuurlijke oliën van Chi aan, die geschikt zijn voor diffusers.

Hoeveel druppels olie in een diffuser?

De gouden stelregel die wij altijd hanteren is dat de neus bepaald. Zeker voor volwassenen. Het is afhankelijk van de grootte van de ruimte en hoe sterk jij wilt dat je de geur ruikt. Ik begin meestal met 3 tot 5 druppels. En verhoog meestal later de dosering om mijn ideale geur intensiteit te creëren.

Wat is een geur diffuser?

Een geur diffuser is hetzelfde als een aroma diffuser. Ze verspreiden essentiële oliën doormiddel van verneveling.

Hopelijk zitten er ook antwoorden tussen waar jij naar op zoek was. Mocht je nog vragen hebben over aroma diffusers en essentiële oliën horen wij dit uiteraard graag!

Groetjes,
Team Happy Cloud

4 reacties

Happy Cloud - klantenservice

Hoi Ron,
Onze excuses voor de vertraagde reactie. De aroma diffusers die wij verkopen werken allemaal op stroom. Mocht je nog vragen hebben horen wij het graag!

Ron de Bruin

Hallo, werken de diffusers op stroom of op batterijen of met usb?
Mvg
Ron

Happy Cloud - klantenservice

Hoi Peggy. Goeie vraag! De watertanks van onze diffusers zijn van kunststof. Het materiaal van de tanks is polypropyleen (PP). Al onze diffusers zijn uiteraard CE gecertificeerd. Daarnaast zijn onze oliën van Chi Naturel Life. Deze gaan uitstekend samen met onze diffusers. Dit geldt ook voor zure oliën zoals bijvoorbeeld onze citrusmix concentration olie. Als je nog vragen hebt horen wij het graag! :)

Peggy Kerssemeeckers

Hallo,
Ik wil graag even weten of jullie Diffusers geschikt zijn voor de zuren in oliën? Van welk soort kunstof zijn de watertanks erin gemaakt?
Ze zien er heel mooi uit, maar wil geen plastic deeltjes gaan inademen wat kan bij goedkoper plastic icm zuren (bv lemon).
Bedankt alvast voor de reactie terug. Groetjes Peggy

Laat een reactie achter