Hoe verjaag ik muggen?

De zomer is verreweg mijn favoriete seizoen! Lange dagen, korte nachten, heerlijke temperaturen en vooral heel veel vrolijke mensen.

Het is helaas niet alleen maar hosanna tijdens de zomer. Een van de meest verschrikkelijke dingen van de zomer vind ik muggen. Ze maken me midden in de nacht wakker met hun irritante gezoem en zorgen er vervolgens voor dat ik dagenlang jeuk heb en overal moet krabben. 

Om nog maar te zwijgen over mijn kinderen die midden in de nacht aan mijn bed staan omdat ze last hebben van onze bloedzuigende vriendjes. 

Gelukkig zijn hier ook oplossingen voor. In deze blog lees je meer over waarom muggen jou wel prikken en je partner niet, wat fabels en feiten zijn omtrent het verjagen van muggen en welke oplossingen het beste werken.

Uiteraard staan we extra stil bij het verjagen van muggen met behulp van een diffuser. Als je een diffuser in huis hebt ben je zelf dus al halverwege de oplossing.

Maar om zo’n compleet mogelijk beeld te schetsen laten we ook anderen oplossingen de revue passeren. Het belangrijkste vinden wij namelijk dat jij happy wordt of bent!

Top 10 Muggen verjagen volgens het internet

Er zijn veel verschillende manieren om muggen te verjagen. De meningen over het effect van deze manieren zijn echter verdeeld. Een rondje op het internet laat zien dat er veel trick en tips te vinden zijn. Het is waarschijnlijk een kwestie van wat het beste in jouw situatie werkt. Veel genoemde oplossingen die ik tegenkwam om je te wapenen tegen muggen zijn onderstaande:

 1. DEET
 2. Dagelijks vitamine B pillen te slikken
 3. Muggen verjagen met etherische olie en diffusers
 4. Ventilator 
 5. Klamboe
 6. Anti muggen spray
 7. Kamerplanten
 8. Muggenlamp
 9. Elektrische vliegenmepper
 10. Horren


  Ik denk dat de meeste van bovenstaande manieren voor het verjagen van muggen je wel bekend voorkomen. Met name DEET schijnt erg effectief te zijn. Nadeel is echter dat je dan natuurlijk wel helemaal onder de DEET zit. Daarnaast wordt 20% van de DEET die je op je lichaam smeert uiteindelijk geabsorbeerd door je huid en terecht komt in je bloedbaan. Daarom wordt er ook geadviseerd DEET niet te gebruiken voor kinderen.

  Wij hadden thuis een elektrische vliegenmepper. Dit leidde vaak tot hachelijk situaties midden in de nacht om die vervelende muggen te slaan. Het kwam mijn humeur en nachtrust echter totaal niet ten goede.

  Maar wat werkt nu het beste? Om iets meer duidelijkheid te krijgen over wat het beste voor jou werkt duiken we iets dieper in waarom je geprikt wordt door muggen en hoe je ze op basis daarvan dus ook het beste kunt verjagen.

  Waarom word ik geprikt door muggen en mijn partner niet?

  Uiteraard verzin ik dit niet zelf. In mijn zoektocht over muggen stuitte ik op entomoloog en muggenspecialist Dr. Ir. Bart Knols. Hij heeft voor de universiteit van Nederland een interessant college gegeven over waarom muggen mensen prikken en wat je hiertegen kunt doen. 

  Hier volgt een korte samenvatting van dit college.

  Muggen kunnen mensen ruiken. En zelfs tot op 70 meter afstand. Wanneer een mug je slaapkamer binnenkomt ziet de mug je liggen als een gloeiend voorwerp (dit is te vergelijken met het kijken door een nachtkijker). 

  Zwangere vrouwen zijn overigens veel attractiever voor muggen. Dit komt omdat zwangere vrouwen een hogere stofwisseling hebben. Dit komt omdat ze een vrucht aan het ontwikkelen zijn (de baby) en hierdoor produceren meer kooldioxide via de adem en hebben ze een hogere lichaamstemperatuur waardoor een zwangere vrouw veel aantrekkelijker is. voor muggen. In Nederland is dit niet zo een probleem in de tropen heb je echter wel sneller een probleem.

  Maar wat trekt muggen nu aan? Als mensen produceren wij op onze huid geuren. Meer dan 300 chemische verbindingen geven we af van onze huid. Meer dan 100 verbindingen ademen we uit.

  Dit komt door onze genetische make-up en bijvoorbeeld ook door wat we eten (ons dieet). Dit bepaalt ons unieke geurprofiel. Dit verklaart ook waarom speurhonden nadat ze een shirt hebben geroken van iemand in staat zijn deze persoon te traceren en identificeren. 

  Kort samengevat komt het er dus op neer dat muggen reageren op een profiel. Dit profiel bestaat uit een hoop attractieve geuren (geuren die muggen aantrekken) maar gelukkig ook uit muggen die geuren afstoten. Deze verhouding bepaalt hoe aantrekkelijk je bent voor muggen.

  Interessant om muggen te verjagen zijn dus de geuren die muggen afstoten. Zoals jullie weten zijn wij bij Happy Cloud gek op geuren. Zeker als deze ook nog een handige functie hebben zoals het verjagen van muggen in dit geval.

  Naar deze afstotende geuren heeft Dr. Ir. Bart Knols onderzoek gedaan. Voordat ik dit met jullie deel hier eerst nog wat leuke fabels en feiten van Dr. Ir. Bart Knols die mij heeft geholpen met het verjagen van muggen.

  Muggen verjagen Fabels & Feiten

   Fabel 1: ’’Doe het licht uit dan komen er geen muggen naar binnen.’’
  Muggen komen op geur af. Niet op licht!

   Fabel 2: ’’Ik heb zoet bloed daarom word ik meer gebeten.’’
  Onzin! Er is nooit aangetoond dat een verhoogde suikerspiegel leidt tot het aantrekken van meer muggen.

   Fabel 3: ’’Ik heb een bloedgroep die attractiever is voor muggen.’’
  Men heeft een poosje gedacht dat O-negatief muggen zou aantrekken. Dit blijkt ook niet te kloppen. 

   Fabel 4: ’’Vooral veel knoflook eten dan ga je geuren afgeven waar muggen niet van houden. ’’
  Vooral handig om mensen mee op afstand te houden. Muggen helaas niet. Er is nooit aangetoond dat je hiermee muggen verjaagd.

  ✖ Fabel 5: ’’Een citronella kaars beschermt je tegen muggen.’’
  Citronella kaarsen zijn officieel verboden in Nederland. Het effect is ook minimaal. Je moet er heel dichtbij zitten wil het een afwerende werking hebben.

   Fabel 6: ’’Mijn Citronella bandje beschermt me tegen muggen.’’
  Een zeer populair artikel maar totale nonsens. Misschien dat het je 1 á 2 centimeter links en rechts van het armbandje beschermt. Maar doet verder helemaal niets.

  ✖ Fabel 7: ’’Ik heb een appje met ultrasoon geluid. Daarmee jaag ik de muggen weg.’’
  Totale non-sense. Ultrasoon geluid werkt niet bij muggen

  Wat werkt dan wel?

  ✔ DEET werkt bijzonder goed. Het is echter geen natuurlijk goedje. En zoals eerder in deze blog beschreven wordt 20% van de DEET die je op je lichaam smeert uiteindelijk geabsorbeerd door je huid en komt het terecht in je bloedbaan.

  ✔ Een natuurlijke beschermer, die ook ontzettend goed werkt, is volgens Dr. Ir. Bart Knols een natuurlijke eucalyptusolie. Hier zijn muggen absoluut niet gek op.

  Eucalyptus citroen - essentiële olie - happy cloud


   
  Naast DEET en natuurlijke eucalyptusolie adviseert Dr. Ir. Bart Knols om allereerst thuis de tuin in te lopen en te zoeken naar die emmer of die kruiwagen waar regenwater in staat. Daar broeden namelijk de larven van de muggen. Gooi deze om en grote kans dat je van je probleem af bent.

   Daarnaast zijn horren op slaapkamers erg effectief. Als dat nog niet helpt kun je altijd nog slapen onder een klamboe.

  Etherische oliën in combinatie met diffusers

  We hopen dat je op basis van bovenstaande informatie beter in staat een keuze te maken tussen verschillende oplossingen. Waar wij nog even iets langer bij stil willen blijven staan zijn de natuurlijk eucalyptus olie.

  Als er dus iets is waar muggen een hekel aan hebben dan is het de geur van Eucalyptus Citroenolie. Door een paar druppels van deze olie te verspreiden met een diffuser op je slaapkamer is ook een bijzonder effectieve manier voor het verjagen van muggen. 

  Ik druppel meestal voor het slapen gaan 5 tot 7 druppels in mijn diffuser. Een goede nachtrust is hiermee gegarandeerd. Daarnaast vind ik het ook nog eens lekker ruiken! Hetzelfde geldt voor mijn kinderen. Hier druppel ik ook 5 tot 7 druppels in hun Maan diffuser. Ook hier blijven de meeste muggen nu weg. 

  Het beste kun je, je diffuser dan op interval stand zetten. Dan vernevelt de diffuser om de zoveel seconden. Hierdoor heeft de diffuser voldoende capaciteit om je de hele nacht te beschermen tegen muggen.

  Zoals eerder aangegeven heb je wanneer je een diffuser in huis hebt dus al de helft van de oplossing in huis. Daarnaast is dit ook nog eens een oplossing die zorgt voor een lekkere geur in huis en waarvoor je, je niet continu hoeft in te smeren.

  Muggenrader

  Het is overigens niet uitzonderlijk als je nu alweer last hebt van muggen! De muggen die overwinteren zijn in namelijk in April alweer wakker geworden. In Juli en Augustus hebben we meestal het meeste last van muggen. Benieuwd naar waar de meeste muggen zich bevinden? Check dan deze handige muggenrader!

  We hopen dat deze blog je iets wijzer heeft gemaakt over muggen. En dan met name hoe je ze kunt bestrijden en verjagen. Mocht je hier vragen over hebben horen wij het uiteraard graag!

  Groetjes,
  Team Happy Cloud!

  1 reactie

  Wilma Rombouts

  Bedankt voor de tips! We gebruiken jullie eucalyptus-cirtroen olie in de diffuser op onze slaapkamer. Veel minder last van muggen!

  Laat een reactie achter