Wat zijn essentiële oliën?

Met essentiële oliën, ook wel etherische oliën genoemd, haal je een stukje natuur in huis. De oliën bezitten geurige (aromatische) eigenschapen. Hierdoor waan je, je bijvoorbeeld in het bos, aan de kust of in Zuid-Frankrijk. De geur die de olie afgeeft is kenmerkend voor de geur van de plant waaruit de oliën worden gewonnen. Zo ontstaat er een lavendel geur door de lavendelbloemen en een patchouli geur door de patchouli plant.

Waar komen essentiële oliën vandaan?

Onze aarde is rijk aan heel veel verschillende soorten planten. In de wortels, bloemen, zaden, schors of andere plekken van deze plant bevinden zich bestanddelen. Bestanddelen die niet waarneembaar zijn met het blote oog. Deze bestanddelen noemen we de essentiële oliën. Deze zwaar geconcentreerde oliën zijn de geur die de plant afgeeft. Dit beschermt de plant tegen insecten en gevaren uit de natuur. 

Hoe worden essentiële oliën gewonnen?

Essentiële oliën worden gewonnen uit plantmateriaal. Doormiddel van stoomdestillatie, persing of CO2 extractie wordt de olie uit planten en bomen gewonnen. Hiervoor gebruikt men de bloemen, zaden, schors en wortels. Zo wordt cederwood bijvoorbeeld gewonnen uit de schors van bomen. Belangrijk om te weten. Ondanks de naam olie bevatten essentiële oliën dus geen vet.

Wat is het effect van essentiële oliën?

Essentiële oliën, zijn niet alleen belangrijk voor planten, ze hebben ook een heilzaam effect op mens en dier. Er zijn veel verschillende effecten te creëren met essentiële oliën in combinatie met een diffuser. Allereerst zorgen ze voor een lekkere geur in huis. Daarnaast kunnen deze geuren verschillende effecten hebben. Dit komt omdat de geurreceptoren in onze neus communiceren met het limbisch systeem van onze hersenen. In het limbisch systeem slaan wij herinneringen en emoties op. Zo kan het zijn dat het inademen van essentiële oliën het limbisch systeem stimuleert. Dit kan onze fysieke, emotionele en mentale gezondheid beïnvloeden.

Het vernevelen van essentiële oliën kan bijvoorbeeld een positieve invloed hebben op je gemoedstoestand, jezelf of je kind(eren) beter laten slapen of je helpen te ontspannen. Van oliën als lavendel, roos, sinaasappel, bergamot, citroen en sandelhout is aangetoond dat ze kunnen ondersteunen bij onrust en stress en dat ze helpen beter te slapen.

>> Hier vind je een overzicht van alle effecten van onze oliën.

Natuurlijke essentiële oliën

Al eeuwenlang worden essentiële oliën gebruikt. Sinds de oudheid worden essentiële oliën gebruikt voor medicinale of therapeutische werking. Uit stuifmeel analyses van nederzettingen uit de steentijd zijn er indicaties gevonden dat aromatische planten al gebruikt werden in 10.000 voor Christus. Wanneer we spreken over een natuurlijke of biologische essentiële olie bedoelen we een olie die alleen maar natuurlijke producten bevat en rechtstreeks gewonnen wordt uit de natuur. Het is dus ook van origine een natuurlijk product. En dus ook meteen de reden waarom de mens er zoveel baat bij heeft.

Synthetische etherische olie

Er worden helaas ook veel essentiële oliën aangeboden met chemische toevoegingen. Dit maakt de essentiële olie goedkoper en de kwaliteit slechter. In sommige gevallen zijn deze oliën zelfs schadelijk voor mens en dier. Happy Cloud biedt (h)eerlijke essentiële oliën aan van Chi. Dit zijn kwalitatief hoogwaardige natuurlijke oliën. Rechtstreeks ingekocht bij de boer.

>> Hier vind je een overzicht van onze oliën

Vernevelen

Essentiële oliën zijn verkrijgbaar voor verschillende doeleinden. Bijvoorbeeld voor massages of soms voor inwendig gebruik. In deze blog heb ik het uitsluitend over het vernevelen (verdampen) van essentiële olie. De diffusers van Happy Cloud laten je namelijk optimaal genieten van de oliën die je vernevelt. 

>> Klik hier voor een overzicht van onze diffusers

Essentiële oliën zijn dus dé manier om de natuur in huis te halen, van de natuur te genieten en gebruik te maken van de positieve effecten!

Laat een reactie achter