Aromatherapie & diffusers

Wist je dat aromatherapie ervoor kan zorgen dat je beter in je vel zit? In deze blog lees je, in een notendop, wat aromatherapie is en hoe je dit thuis met behulp van een diffuser kan toepassen. Zo maak je van je huis een heerlijke plek, voor jou en anderen, om te zijn!

Wat is aromatherapie?

Aromatherapie bestaat uit de woorden aroma en therapie en staat voor behandeling met geuren. Deze geuren zijn afkomstig van etherische oliën. Ook wel essentiële oliën genoemd.

Welke vormen van aromatherapie zijn er?

Er zijn drie verschillende modellen op het gebied van aromatherapie. Dit zijn het zogenaamde Engelse, Franse en Duitse model.

  1. Het Engelse model is gebaseerd op massages met behulp van etherische oliën. Het heeft als doel ontspanning en stress vermindering. Dit wordt gerealiseerd door een klein gedeelte etherische olie op te lossen in een groot deel plantaardige olie. Dit wordt vervolgens gebruikt om het lichaam te masseren.

    Aromatherapie Engels model via massage - Happy Cloud

  2. Het Franse model schrijft inname van pure etherische oliën voor en /of het plaatselijk aanbrengen van onverdunde etherische oliën.

    Aromatherapie volgens het Frans model - Happy Cloud

  3. Het Duitse model is gericht op het inademen (inhalatie) van etherische oliën. Happy Cloud biedt diffusers en etherische oliën aan gericht op basis van het verspreiden van etherische oliën via een diffuser. Waardoor mensen de geuren kunnen inademen. 

    Aromatherapie via Duits model - Dazzling Diffuser van Happy Cloud

Hoe werkt aromatherapie via een diffuser?

Onze aroma diffusers vernevelen water met etherische oliën in de lucht. Hierdoor ruik je meteen de heerlijke geuren van de oliën. Bijkomend voordeel is daarnaast dat je ook meteen de luchtvochtigheid in huis omhoog brengt.


In je neus bevinden zich namelijk receptoren die in contact staan met je hersenen.

Via deze receptoren identificeren onze hersenen de geur. Dit kan vervolgens een effect hebben op je gemoedstoestand.

Zo staat pepermunt olie bekend dat het helpt beter te kunnen studeren en concentreren. Op deze manier kun je dus mensen een behandeling geven met geuren.

Wanneer wordt aromatherapie gebruikt?

Aromatherapie wordt vaak gebruikt om te helpen ontspannen, de nachtrust te bevorderen, korte-termijn geheugen te verbeteren of de energie te bevorderen.

Waar komen de geuren vandaan?

De geuren die gebruikt worden bij aromatherapie zijn dus afkomstig van essentiële oliën. Essentiële oliën worden, doormiddel van stoomdestillatie, persing of CO2 extractie gewonnen uit de natuur. Uit de wortels, bloemen, zaden, schors of andere plekken van planten.

Belangrijk om te weten: Ondanks het woord olie in essentiële oliën bevatten deze oliën geen vet. Daarnaast is het ook belangrijk om te kiezen voor natuurlijke essentiële oliën in plaats van synthetische. Hier lees je waarom.

Happy Cloud Lavendel Veld Etherische olie

Wat is het effect van de geuren?

De geuren die de etherische oliën afgeven hebben een heilzaam effect op de mens.

Verschillende oliën hebben verschillende geuren en hebben dus verschillende effecten. Lavendel olie zorgt ervoor dat mensen zich beter kunnen ontspannen en kan helpen tegen slaapproblemen. Mandarijn olie heeft bijvoorbeeld weer een hele zachte en zoete geur. Dit geeft een gevoel van geborgenheid en rust. Hier vind je een handig overzicht van de verschillende effecten van essentiële oliën.

Is aromatherapie bewezen?

Verschillende studies tonen het effect van aromatherapie aan. Er zijn o.a. onderzoeken geweest op het gebied van problemen met slapen en hoe je emoties in balans kunt brengen met essentiële oliën.

Aromatherapie voor thuis

Nu je in een notendop hebt kunnen lezen wat aromatherapie is, leggen we je graag uit hoe je dit ook thuis kunt toepassen.

Aromatherapie diffusers

Gelukkig is het heel eenvoudig. Je druppelt een paar druppels etherische olie in een diffuser. De diffuser verspreidt vervolgens de olie door de ruimte. Hierdoor ruik je meteen de heerlijke geuren in je huis.

Je zult ook meteen merken dat je hierdoor bijvoorbeeld een vrolijk, opgeruimd, schoon, energiek of juist ontspannen gevoel krijgt. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor jou. Ook voor diegene die je huis binnen komen zal dit meteen een effect hebben.

Op deze manier creëer je dus thuis je eigen oase van rust of juist de ideale plek voor een heerlijke borrel vrijdagavond of ontspannen high tea op de zondag.

Daarnaast worden onze diffusers ook veel gebruikt door thuiswerkers en bij het beoefenen van yoga.

Alle aroma diffusers van Happy Cloud zijn geschikt voor aromatherapie.

Magnifik Diffuser - Happy Cloud - zwart
Dazzling Diffuser - Happy Cloud - Slaapkamer
Elegant diffuser - Happy Cloud

Aromatherapie geuren

Er zijn dus heel veel verschillende soorten geuren te krijgen. Afhankelijk van wat je doel is (ontspannen, energiek, focus, etc.) of welke geur je gewoon lekker vindt kun je kiezen uit veel verschillende soorten oliën.

Aromatherapie olie

Qua olie adviseren wij altijd natuurlijke essentiële oliën in plaats van synthetische oliën. Wij hebben een uitgebreid aanbod aan natuurlijke essentiële oliën. Getest, duurzaam gewonnen en bijzonder geschikt voor aromatherapie.

Mocht je nog vragen hebben over aromatherapie in combinatie met diffusers dan horen wij dat uiteraard graag.

Team Happy Cloud

Laat een reactie achter