Aroma Diffusers & Etherische oliën - De Ultieme Gids

Hier lees je alles wat je moet weten over aroma diffusers en essentiële oliën. Aroma diffusers zijn namelijk zijn hot! Je ziet ze in steeds meer interieurs verschijnen.

Niet iedereen weet wat er allemaal mogelijk is met deze mooie hebbedingetjes. Hoog tijd dus om eens dieper te duiken in de wereld van diffusers en etherische oliën. 

Met behulp van deze gids ga ik je stap voor stap meer vertellen over aroma diffusers. Hier lees je onder andere wat een aroma diffuser is, wat de voordelen van een aroma diffuser zijn, hoe een aroma diffuser werkt en hoe je een aroma diffuser bedient en gebruikt.

Diffusers in combinatie met essentiële oliën

Maar dat is nog niet alles. Een diffuser werkt eigenlijk pas optimaal in combinatie met essentiële oliën (ook wel etherische oliën genoemd). Daarom gaan we ook dieper in op het gebruik van essentiële oliën in combinatie met een diffuser.

We staan stil bij het effect van essentiële oliën op je gemoedstoestand en het verschil tussen natuurlijke essentiële oliën en synthetische oliën. Tenslotte vergelijken we diffusers met luchtbevochtigers, purifiers en burners.

Na het lezen van deze gids weet jij alles wat je moet weten over aroma diffusers en essentiële oliën.

Wat is een diffuser?

Diffusers verschijnen op steeds meer plekken. In woonkamers, slaapkamers, op kantoor, bij kappers, schoonheidssalons en yoga studio’s kom je ze steeds meer tegen. Door hun mooie design, opvallende functie en vele voordelen winnen ze steeds maar aan populariteit.

Maar wat is een diffuser nu eigenlijk? In de basis vernevelt een diffuser water. Het vernevelen van water zorgt ervoor dat er uit de diffuser een mooie en rustgevende straal aan wolkjes verschijnen.

Wat doet een diffuser?

Een diffuser verspreidt verneveld water eventueel in combinatie met essentiële oliën in de lucht. Dit kun jij zelf ook zien en ruiken. 

Je ziet de stoomachtige wolkjes uit de diffuser komen zoals je kunt zien op het filmpje hierboven. Door het toevoegen van essentiële olie aan een diffuser worden de heerlijke geuren in de ruimte verspreidt.

Goede diffusers werken redelijk stil. Maar als je goed je best doet kun je ook het geluid van het pruttelende water horen! Dit is behoorlijk rustgevend kan ik je vertellen!

Waarom een aroma dffuser?

Heb je even? Diffusers hebben ontzettend veel voordelen. Als ik dit uitleg verdeel ik de vele voordelen meestal in vier categorieën: 

  1. Diffusers verspreiden heerlijke geuren (wie wil er nu niet dat je huis lekker ruikt?)
  2. Diffusers in combinatie met essentiële oliën geven aan positieve boost aan je stemming
  3. Diffusers verhogen de luchtvochtigheid
  4. Diffusers zijn een verrijking van je interieur (interieur junkies zijn niet voor niets gek op diffusers!)

    Diffusers verspreiden heerlijke geuren

    Vaak, voordat je een diffuser gespot hebt in een ruimte, heb je de (heerlijke) geur al lang geroken. Vergelijk het maar met de geur van een Douglas of Ici Paris waar je naar binnen gaat. Hiervan krijg ik altijd een glimlach op mijn gezicht.

    Dit kun je nu dus ook zelf creëren. Heel eenvoudig ook nog. Druppel een aantal druppels van je favoriete olie in een diffuser en de geur van de olie verspreidt zich binnen no-time door de ruimte.

    Ideaal om onaangename geuren te maskeren (de welbekende poepluiers of lucht van vis na het koken). Ik gebruik de diffuser zelf vaak om een lekkere geur in huis te krijgen wanneer er bezoek komt of gewoon om zelf heerlijk te genieten.

    Maar dat is nog niet alles! Wist je namelijk dat er oliën zijn die een positieve boost geven aan je stemming?

    Diffusers in combinatie met essentiële oliën geven een positieve boost aan je stemming

    Door oliën toe te voegen aan het water in je diffuser wordt gelijktijdig de olie verspreidt. Dit ruik je meteen. Dit kan een positief effect hebben op je gemoedstoestand!

    In het kort werkt als volgt: Je ademt de oliën in via je neus. In je neus bevinden zich receptoren die in contact staan met je hersenen. Via deze receptoren identificeren de hersenen de geur. Dit heeft vervolgens invloed op je gemoedstoestand.

    Je kunt het vergelijken met het ruiken van lekker eten. Hier krijg je meestal enorme trek door. Denk maar eens aan de geur van versgebakken wafels.

    Zo werkt het ook met essentiële oliën. Lavendel zorgt over het algemeen voor een ontspannen sfeer en een betere nachtrust, terwijl mandarijn door zijn zachte en zoete geur zorgt voor een gevoel van geborgenheid en rust brengt. Dit is niet voor niets een van de meest favoriete essentiële oliën van moeders met een druk gezinsleven.

    Je kunt je natuurlijk voorstellen dat de mogelijkheden hierin eindeloos zijn. Dat is ook zo. Om je te helpen door de spreekwoordelijke bomen het bos nog te zien vind je hier een handig overzicht van het effect van onze essentiële oliën.

    Uitgebreide studies tonen ook het effect van oliën aan. Mocht je hier interesse in hebben zijn dit leuke en interessante artikelen en boeken om te lezen:

    Slaaponderzoek essentiële olie
    Breng je emoties in balans met essentiële oliën

    Wat ook bijzonder interessant is, is dat essentiële oliën niet alleen effect hebben op ons maar ook op bijvoorbeeld insecten. Zo zijn er bepaalde oliën die bijvoorbeeld muggen verjagen.

    Verderop in dit artikel besteden we nog meer aandacht aan essentiële oliën. We duiken dan dieper in op het verschil tussen natuurlijke oliën vs. synthetische oliën en staan stil bij welke essentiële oliën je het beste kan gebruiken en hoe je ze dient te gebruiken.

    Diffusers verhogen de luchtvochtigheid

    Nu ik steeds meer thuis ben (lang leve het thuiswerken + tijd met de kinderen) vind ik het belangrijk dat ik een gezonde omgeving creëer.

    Last van droge huid, droge of gebarsten lippen of geïrriteerd ogen en luchtwegen. kunnen allemaal ontstaan door een te lage luchtvochtigheid in huis. Met name tijdens de koude dagen, wanneer er flink gestookt wordt komt dit veel voor.

    Een goede luchtvochtigheid is echter niet alleen van belang voor je eigen gezondheid. Het is ook veel beter voor je meubels en planten. Ja! Je leest het goed!

    Een goede luchtvochtigheid zorgt ervoor dat je planten beter gedijen en groeien. Daarnaast voorkom je er schade mee aan je houten vloer en meubels.

    Ik ken zelfs vooraanstaande parketwinkels die diffusers bij aankoop van parket als geschenk uitdeelden omdat ze een positieve invloed hebben op de levensduur van de geleverde vloeren.

    Wil je meer weten over het belang van luchtvochtigheid in huis? Lees dan hier dit rapport van de RIVM omtrent gezondheidseffecten van een lage relatieve luchtvochtigheid in woningen. 

    Naast het verhogen van de luchtvochtigheid zuiveren diffusers de omringende lucht door allergenen in de lucht verminderen. Een gezonde toevoeging aan je interieur dus!

    Diffusers zijn een verrijking van je interieur

    Interieur junkies zijn niet voor niets gek op diffusers. Zoals ik al eerder zei, zie je diffusers dus steeds meer verschijnen bij mensen thuis. Naast bovengenoemde voordelen zijn veel diffusers dus niet alleen functioneel maar ook een ware eye-cather in je interieur. Hier kan ik wel heel lang over praten, maar gelukkig zeggen foto's meer dan 1000 woorden..

    dreamy diffuser light wood zilver slaapkamer in combinatie met essentiële olie
    Dazzling aroma diffuser in woonkamer met essentiële olie


    Als je op zoek bent naar meer inspiratie raad ik je aan de happy cloud instagram pagina te bezoeken. 

    Hoe werkt een diffuser?

    Een diffuser die werkt op basis van ultrasone trilling is het beste. Hier komt namelijk geen warmte vrij. Het grote voordeel hiervan is dat je de diffuser optimaal gebruikt. Door deze zogenaamde koudetechniek blijven de moleculen van de essentiële oliën intact waardoor je de oliën het beste verspreidt in de lucht.

    Hoe gebruik ik een aroma diffuser?

    Ik hoor je al denken! Allemaal leuk en aardig die ultrasonische trillingen maar hoe bedien ik zo’n aroma diffuser nu eigenlijk? Gelukkig is het bedienen van een diffuser heel eenvoudig.

    Allereerst voeg je water en eventueel essentiële oliën toe in de tank van de diffuser. Daarna plaats je de deksel van de tank en kap van de diffuser terug en ben je klaar om de diffuser te starten.

    De meeste diffusers hebben 2 knoppen. 1 knop is speciaal bedoeld om de verlichting te regelen. Zo kun je bijvoorbeeld een vaste kleur vastzetten. Je kunt er echter ook voor kiezen om een gezellig kleurenpallet continu af te spelen. Tenslotte kun je er ook voor kiezen om het licht uit te zetten.

    Superhandig dus om als sfeerlichtje te gebruiken. Ik persoonlijk vind het als nachtlampje voor mijn kinderen nog handiger.

    De verlichting van de diffusers is echter een leuke extra feature. Het is niet de reden waarom je een diffuser koopt. Dan kun je beter een mooie lamp kopen. De magie zit hem namelijk in de andere knop. Met de andere knop regel je namelijk de verneveling. Met andere woorden hiermee regel je hoe lang de diffuser daadwerkelijk die geweldige, rustgevende wolkjes uitblaast.

    Je kunt kiezen om de diffuser voor een bepaalde periode (bijvoorbeeld 1uur, 2uur, 3uur) te laten vernevelen of om continu te laten vernevelen. Je hoeft je overigens niet druk te maken dat je de diffuser te lang aan laat staan. Diffusers kunnen een veiligheidssysteem hebben waardoor ze automatisch uitschakelen wanneer de tank leeg is. Alle diffusers die wij aanbieden hebben dit. Wel zo handig!

    Hoe houd ik een aroma diffuser schoon?

    Heel eenvoudig! Na gebruik kun je de tank uitspoelen met schoon water en de tank schoonvegen. Mocht je vinden dat er te veel geur achter is gebleven doe dan een beetje alcohol (70%) op een poetsdoekje en maak de tank hiermee schoon.

    Diffusers in combinatie met olie

    Je plukt dus de meeste voordelen van diffusers als je druppels essentiële olie aan het water toevoegt. Zoals hierboven beschreven zorgt het voor lekkere geuren in huis & geven ze een boost aan je stemming. 

    De oliën die gebruikt worden om te verdampen in een diffuser zijn dus essentiële oliën. Uit meerdere studies blijkt dat essentiële oliën het beste te verdampen zijn met een ultrasone diffuser. De natuurlijke eigenschappen van de oliën blijven zo beter behouden dan bij warme verneveling waardoor je er optimaal van kunt genieten. 

    Wat ik hier graag wil aanstippen is dat er een heel breed scala aan ’essentiële’ oliën verkrijgbaar is. Er zijn namelijk veel oliën op de markt die claimen natuurlijk te zijn maar dit helemaal niet zijn. Dit zijn dan aangelengde of verdunde oliën. Of nog erger synthetische oliën.

    Wanneer je een keuze maakt voor een olie wil ik je adviseren dat je, je goed inleest of laat adviseren over de herkomst en het gebruik van de oliën. Maar hoe herken je dit nu?

    Een stelregel die mij altijd helpt is: ’’if it’s too good to be true don’t buy it!’’.


    Het maken van natuurlijke essentiële oliën is namelijk een kostbaar proces. Voor het maken van een druppel rozenolie zijn bijvoorbeeld 200 hand geplukte rozenblaadjes nodig. Je kunt je voorstellen dat flesjes olie die worden aangeboden tussen de €1 en €5 á €6 per flesje natuurlijk nooit natuurlijke producten zijn.

    Synthetische oliën kunnen ook nog eens schadelijk zijn voor je gezondheid. Je kent het wel de geïrriteerde huid na het opspuiten van parfum. Alleen in dit geval adem je het dus in. Lijkt me niet bijzonder fijn! Daarnaast kunnen deze synthetische oliën je diffuser beschadigen.

    Met essentiële oliën heb je hier allemaal geen last van. Deze worden namelijk gewonnen uit de natuur. Daarom hebben ze ook een heilzaam effect op de mens en dier.

    Wil je hier meer over weten is dit artikel een must-read: Alles wat je moet weten over eerlijke essentiële oliën.

    Omdat ik zelf vaak tegen dit probleem aanliep, probeer ik je bij Happy Cloud hiervoor te behoeden. Wij bieden alleen (h)eerlijke essentiële oliën aan waarvan we de herkomst weten, het gebruik goed kunnen adviseren en de oliën natuurlijk zijn! Daar wordt je toch happy van!

    Lavendel olie happy cloud

    Hoeveel olie moet ik gebruiken?

    Ik krijg regelmatig de vraag: Hoeveel druppels olie moet ik in de diffuser doen? Ook hiervoor heb ik een leuke stelregel (al zeg ik het zelf):

    de neus bepaalt!


    Mijn advies is om te starten met 5 druppels. Vervolgens zet je de diffuser een uurtje aan. Na dit uurtje ruik je vanzelf of dit voldoende is voor de ruimte waar de diffuser staat of dat er meer/minder in moet. 

    Wat is het bereik van een diffuser?

    Dit verschilt per diffuser. De diffusers in ons assortiment hebben een bereik van 40 tot 50m2. Ik merk dat het ook een beetje afhankelijk is van waar de diffuser staat. Als die bijvoorbeeld in een hoekje van de kamer staat ruik ik hem niet zo sterk in de hal. Als ik de diffuser echter meer richting de hal verplaatst ruik ik het meer door het hele huis.

    Diffusers in vergelijking met anderen

    Iedereen van jullie die al een aroma diffuser heeft, zal deze waarschijnlijk met veel plezier gebruiken, en niet snel terug willen naar de onnatuurlijke, chemische luchtverfrissers. Omdat ik vooral veel vragen krijg van mensen die nog geen diffuser hebben hierover heb ik hieronder de verschillende alternatieven op een rijtje gezet.

    Diffusers vs. Humidifiers / Luchtbevochtigers

    Humidifier (spreek uit als: Joe-midi-feier) is een Engels woord voor luchtbevochtiger. Het grote verschil met een diffuser is, is dat de humidifier alleen maar de lucht bevochtigt. Een humidifier is dus niet te combineren met essentiële oliën.

    Hierdoor zal een humidifier er dus niet voor zorgen dat je huis beter gaat ruiken of geuren verspreiden die een boost kunnen geven aan je gemoedstoestand.

    Als je specifiek op zoek bent naar een luchtbevochtiger met als hoofddoel het bevochtigen van de lucht dan adviseer ik je een humidifier aan te schaffen. Er zijn namelijk veel geavanceerde modellen beschikbaar waarmee je de luchtvochtigheid in huis perfect kan meten en regelen.

    Diffuser vs. Purifier

    Een purifier is een luchtreiniger. Het zorgt ervoor dat je beter kunt ademen door bacteriën en andere verontreinigende stoffen te verwijderen uit de lucht. Dit doet een diffuser niet. Er zijn echter wel oliën (bijvoorbeeld tea tree) die de lucht reinigen.

    Als je specifiek op zoek bent naar een product die voornamelijk de lucht moet reinigen adviseer ik je hier ook naar op zoek te gaan. Er zijn namelijk apparaten die hier specifiek voor ontworpen zijn en dit dus beter veel beter kunnen dan een diffuser in combinatie met oliën.

    Diffusers vs. Nebulizer

    Een nebuziler is een diffuser zonder water. Een nebuziler verspreidt dus alleen maar de geur van de olie die je toevoegt. Hierdoor heb je niet het voordeel van het bevochtigen van de lucht.

    Een nebuziler verspreidt oliën echter wel in de meest pure vorm. Er komt namelijk geen water aan te pas. Hierdoor creëer je sneller een intense omgeving.

    Omdat er geen water bij zit zul je veel meer olie moeten gebruiken om hetzelfde effect te creëren. Ter vergelijking een diffuser volstaat met 5 druppels olie. Een purifier heeft tenminste 20 druppels nodig voor hetzelfde effect.

    Diffusers vs. Burners

    Burners zijn een absolute hit uit de jaren 90 en de jaren 00. Wie heeft ze niet gehad? De theelichtjes met bovenop een olie om olie te branden in huis. Dit wordt ook wel warmte verneveling genoemd.

    Diffusers zijn een veel moderne, vriendelijkere, effectievere en veiligere manier van het vernevelen van oliën. Daarnaast heb je ook nog eens het voordeel van het bevochtigen van de lucht door diffusers.

    Een diffuser is in staat om geur te verspreiden in ruimtes van 40 tot 50m2 groot. Het bereik van de burners is niet zo groot. Daarnaast heb je bij de burners natuurlijk altijd het gevaar op brand omdat er simpelweg een theelichtje in staat.

    Met diffuser gebruik je de oliën optimaler omdat erbij diffuser sprake is van koude verneveling. Hiervoor blijven de atomen van de oliën beter intact dan bij warmte verneveling waardoor het effect van de oliën groter is. 

    Zoals eerder aangegeven zorgen diffusers ook voor sfeerlicht. Mocht je nu natuurlijk helemaal gek zijn van theelichtjes dan bieden burners nog steeds de beste uitkomst.

    Diffusers vs. Humidifiers vs. Purifier vs. Nebulizer vs. Burners

    Kort samengevat kun je hier nog eens snel de mogelijkheden bekijken. 

    Lucht bevochtigen Lucht reinigen Oliën/geur verspreiden
    Diffusers
    ✅*
    Humidifier
    🚫
    🚫
    Purifier
    🚫
    🚫
    Nebulizer
    🚫
    🚫
    Burners
    🚫
    🚫

    * in combinatie met olie.

    Starterset

    Ik hoop dat deze gids je geholpen heeft meer inzicht te krijgen in de wereld van diffusers. Mocht je overtuigd zijn, maar nog niet helemaal zeker weten waarmee je wilt starten adviseer ik je te starten met de Dazzling Diffuser Starterset. Deze mooie diffuser is te koop samen met 3 basis oliën. Grote kans dat het je gaat bevallen! Mocht je vragen / opmerkingen hebben horen wij dit natuurlijk ook altijd graag.

    Laat een reactie achter