Alles wat je moet weten over Aroma Diffusers en Essentiële Oliën

Benieuwd wat aroma diffusers zijn? In deze blog leggen we uit hoe ze werken, wat de voordelen zijn en waar je op moet letten bij het kopen van een aroma diffuser en essentiële oliën.

Wat zijn Aroma Diffusers en hoe werken ze?

Aroma diffusers zijn elektrische apparaten die essentiële oliën verspreiden in de lucht. Hierdoor ontstaat er een heerlijke geur.

Een aroma diffuser is eenvoudig te bieden. Je druppelt een aantal druppels essentiële olie en water in de tank van de aroma diffuser. Vervolgens druk je op start en kun je genieten van de rustgevende wolkjes die uit de aroma diffuser komen.

Royal Diffuser van Happy Cloud luxe aroma diffuser


Aroma diffusers zijn populair om verschillende redenen. Grofweg hebben aroma diffuser drie voordelen:

  1. Ze verspreiden heerlijke geuren
  2. Ze kunnen een positief effect hebben op je gemoedstoestand
  3. Ze verhogen de luchtvochtigheid in huis

1. Aroma Diffusers verspreiden heerlijke geuren

Zodra je de aroma diffuser start ruik je meteen een heerlijk geur. Deze heerlijke geuren worden verspreid door essentiële oliën. Ideaal dus om je huis heerlijk te laten ruiken. Er zijn veel verschillende soorten essentiële oliën verkrijgbaar. Dit betekent dat je dus ook snel van geur kunt veranderen. Aroma diffusers worden daarom niet alleen gebruikt om ruimtes lekker te laten ruiken, maar bijvoorbeeld ook om een huis in de ochtend heerlijk fris te laten ruiken of juist om onaangename geurtjes te maskeren.

Na het koken van bloemkool wordt er vaak gekozen voor het verspreiden van pepermunt olie. Dit zorgt snel weer voor een frisse geur in huis.

2. Aroma Diffusers kunnen een positief effect hebben op je gemoedstoestand

Je leest het goed! Aroma diffusers in combinatie met essentiële oliën kunnen een positief effect hebben op je humeur (en uiteraard op dat van de rest van je gezin..). Dit werkt als volgt: Door de essentiële oliën die je gebruikt in een aroma diffuser haal je een stukje natuur in huis. Essentiële oliën worden namelijk duurzaam gewonnen uit verschillende delen van planten en bomen.

Happy Cloud - Happy Leven - Happy Gezin met aroma diffusers en essentiële oliën

Het ruiken van de geur van deze oliën kan een positief effect hebben op je gemoedstoestand. Dit staat ook wel bekend als aromatherapie. Lavendelolie laat je bijvoorbeeld heerlijk ontspannen. Terwijl citroenolie juist weer kan zorgen voor nieuwe energie. Zo zijn er heel veel verschillende effecten.

Aromatherapie werkt, in het kort, als volgt: Aromatherapie werkt via je reukvermogen. Je neus stuurt berichten naar je hersenen wanneer je essentiële oliën inademt. Dit kan invloed hebben op je emoties, geheugen, stressniveau en lichaamsfuncties. Dit komt omdat de oliën het limbisch systeem beïnvloeden, dat verbonden is met deze functies. Essentiële oliën kunnen op deze manier een subtiele holistische impact hebben op je welzijn.

 3. Aroma diffusers verhogen de luchtvochtigheid

Een bijkomend voordeel van Aroma diffusers is dat ze de luchtvochtigheid in huis verhogen. Zeker tijdens de donkere en koude maanden, wanneer de thermostaat omhooggaat, kan dit goed zijn voor de luchtvochtigheid in huis. Een goede luchtvochtigheid zorgt ervoor dat jij minder snel last hebt van hoofdpijn, brandigere ogen of een droge hoest.   

De effecten van etherische oliën: Van Ontspanning tot luchtreiniging

Zoals eerder geschreven worden essentiële oliën dus gewonnen uit verschillende bestanddelen van planten en bomen. Deze bestanddelen hebben verschillende voordelen voor je gezondheid en welzijn. Dit zijn vijf populaire redenen voor het verspreiden van essentiële oliën.

1. Ontspanning

Essentiële oliën in combinatie met Aroma diffusers zijn ideaal om te ontspannen. Ze worden dus ook vaak gebruikt bij stress en onrust. Een populaire olie die hiervoor wordt gebruikt is de Lavinchi Relax olie.

Deze olie is een verfijnde compositie op basis van lavendel, mandarijn en zoete marjolein. Hierdoor ontstaat een synergie wat zorgt voor een bijzonder rustgevend effect. Er zijn ook andere oliën die zorgen voor ontspanning zoals bijvoorbeeld Happiness olie, Back to Earth olie en Lavendelolie.

Ontspanning en betere nachtrust met een aroma diffuser en essentiële oliën van Happy Cloud

2. Een frisse geur in huis

Je kunt met een aroma diffuser ook zorgen voor een frisse geur in huis. Mensen gebruik een aroma diffuser vaak om onaangename geuren te maskeren. Bijvoorbeeld na het koken (denk bijvoorbeeld aan de geur van gekookte bloemkool of vis). Oliën die hier populair voor zijn, zijn bijvoorbeeld: eucalyptus-citroen en pepermunt.

3. Nieuwe energie

Mensen met een moe of teneergeslagen gevoel gebruiken ook vaak aroma diffusers met essentiële oliën voor het krijgen van nieuwe energie. Een populaire olie, die zorgt voor nieuwe energie is huis is bijvoorbeeld Sea Breese olie. See Breese olie bevat o.a. engelwortel en verschillende citrusoliën. Hierdoor lijkt het alsof een zeebries je vermoeide en terneergeslagen gevoel wegblaast en je nieuwe energie geeft.

4. Betere nachtrust

Essentiële oliën kunnen helpen met het bevorderen van de nachtrust. Een populaire olie om de slaap te bevorderen is lavendelolie. Deze essentiële olie heeft een zoete, kruidige en bloemige geur. Lavendel staat bekend als een natuurlijk rustgever. De geur van de lavendelplant wordt al eeuwenlang ingezet om beter te slapen.

Aroma Diffuser van Happy Cloud op nachtkastje voor betere nachtrust

5. Lucht reinigen

We zijn steeds bewuster van onze levensstijl en onze omgeving. Het liefst willen we deze natuurlijk zo gezond mogelijk maken of houden. Dit blijkt ook uit de populariteit van de Tea Tree olie. Dit is een olie die zeer geschikt is voor het op een natuurlijke manier zuiveren van de lucht in huis. Als bijkomend voordeel heeft deze olie ook nog een hele prettig kruidige ruikende geur.

Uiteraard is dit nog maar het topje van de ijsberg. Er zijn heel veel redenen te noemen voor het gebruik van essentiële oliën. Hier lees je meer over de verschillende effecten van essentiële oliën in combinatie met een aroma diffuser.

Hoe kies je de beste Aroma Diffuser en Etherische Oliën voor jouw behoeften?

Wat de beste aroma diffuser is, is natuurlijk afhankelijk van jouw situatie en behoefte. Hier volgen een aantal tips om de voor jouw perfect aroma diffuser te kiezen.

1. Houdt rekening met de grootte van de ruimte

Elke aroma diffuser heeft een bepaald bereik. Dit is meestal uitgedrukt in vierkante meters. Als jij een ruimte hebt van bijvoorbeeld 35m2, zorg er dan ook voor dat de aroma diffuser die je kiest minimaal 35m2 bereik heeft. Wij vermelden altijd netjes het bereik van onze aroma diffusers.

Viva Aroma Diffuser Wit van Happy Cloud

2. Houdt rekening met de mogelijkheden van diffusen

Ben je van plan om de aroma diffuser 1 uur aan te zetten of liever een hele middag? In de basis is het zo: hoe groter de tank, hoe langer je kunt diffusen. Om er zeker van te zijn dat de aroma diffuser voldoet aan de duur dat jij wilt diffusen doe je er goed aan de looptijd / timermodus van een aroma diffuser te checken bij aankoop. Heel eenvoudig. Als er staat 6 uur looptijd betekent dit dat je de aroma diffuser, met een volle tank, 6 uur lang kan laten vernevelen.

Daarnaast beschikken sommige aroma diffusers over verschillende afspeelstanden. Bijvoorbeeld continu of intermittent. Op standje continu zal de aroma diffuser de hele tijd essentiële oliën verspreiden. Op standje intermittent zal de aroma diffuser werken met een terugkerende tijd-onderbrekening. Dus 5 seconden geuren verspreiden, 5 seconden geen geuren verspreiden, 5 seconden geuren verspreiden, etc. Deze stand zorgt ervoor dat je aroma diffuser veel langer geuren kan verspreiden. Wel zo handig als je een lange dag bezoek hebt.

3. Kies natuurlijke essentiële oliën

Wat heel belangrijk is, in de keuze voor essentiële oliën is het kiezen voor natuurlijke essentiële oliën. Er zijn veel oliën op de markt die worden aangeboden als essentiële oliën. Dit zijn echter synthetische oliën. Het grote verschil met natuurlijke essentiële oliën is dat synthetische oliën niet rechtstreeks uit de natuur komen. Deze oliën zijn voorzien van chemische of synthetische stofjes om een geur na te bootsen. Je kunt je voorstellen dat het continu inademen van zulke stofjes niet bevorderlijker is voor je gezondheid en al helemaal geen heilzaam effect heeft.

Dazzling Diffuser van Happy Cloud met essentiële olië

Raadpleeg altijd de verkoper om er zeker van te zijn of je natuurlijke essentiële oliën koopt. Daarnaast kan dit je wellicht helpen:

Essentiële oliën zijn in de regel iets duurder dan de synthetische essentiële oliën. Als je bijvoorbeeld 14 flesjes kunt kopen voor €15,99 of 35 flesjes voor €36,95 (beide dus ongeveer €1 per flesjes) kun je er wel vanuit gaan dat deze synthetisch zijn. Flesjes met natuurlijke essentiële oliën kosten al snel minimaal €8 per flesje.

Hoe Gebruik je Aroma Diffusers en Etherische Oliën Veilig en Effectief?

Het aantal druppels olie die jij gebruikt in de aroma diffuser zal voor een groot deel de kracht van de geur bepalen. Het goede nieuws is, dat wanneer je besluit om oliën te vernevelen met water je redelijk safe zit (mits je natuurlijk meteen een heel flesje leeg maakt). Verneveling van essentiële oliën met een ultrasone diffuser is namelijk een ontzettend veilige manier van het gebruiken van essentiële oliën.

 Wat betreft de hoeveelheid hebben we een *Gouden Regel*:

 ’De neus bepaalt het aantal druppels, dit is meestal tussen de 5 en 20 druppels’


Als je, zeker als nieuwe gebruiker, comfortabeler voelt bij het aanhouden van richtlijnen dan adviseren we je onderstaande richtlijnen aan te houden.

Water Druppels essentiële olie
100 ml 2-3 druppels
200 ml 4-8 druppels
300 ml 9-11 druppels
400 ml 12-14 druppels
500 ml 15-18 druppels


Voor extra veiligheid schakelen de aroma diffusers van Happy Cloud automatisch uit zodra de tank leeg is. Je hoeft je dus niet druk te maken dat het apparaat stuk gaat of schade veroorzaakt zodra de watertank leeg.

Pure aroma diffuser van Happy Cloud


Aroma diffusers zijn tenslotte redelijk onderhoudsvriendelijk. Wij adviseren bij dagelijks gebruik om de aroma diffuser na 5 keer gebruiken schoon te maken. Mocht je de aroma diffuser niet dagelijks gebruiken dan adviseren wij, om na gebruik, maximaal 5 dagen te wachten met het schoonmaken van de aroma diffuser.

We hopen dat deze blog je heeft voorzien van nuttige tips en een aantal handige inzichten. Mocht jij toch nog vragen hebben over aroma diffusers of essentiële oliën dan staan wij natuurlijk altijd voor je klaar!

Groet,
Team Happy Cloud

Laat een reactie achter