Hoe kan een aroma diffuser mijn slaap verbeteren?

Benieuwd hoe je met behulp van een aroma diffuser en essentiële oliën je slaap kan verbeteren? In deze blog gaan we dieper in op het belang van slaap, ontvang je tips om je nachtrust te bevorderen én lees je hoe een aroma diffuser met essentiële oliën hier een rol in kunnen spelen.

Waarom is slapen belangrijk?

Slaap is ontzettend belangrijk voor ons. Tijdens je slaap herstelt je lichaam zich namelijk van de dagelijkse activiteiten. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je hersenen zich kunnen reinigen. Dit is belangrijk voor je energieniveau, geheugen, creativiteit, oplossend vermogen en productiviteit. Slapen is net zo belangrijk als goede voeding en voldoende beweging om gezond te blijven.

Slaap verbeteren - vrouw slaapt - Happy Cloud

Heb je last van slaapproblemen? Dan ben je zeker niet de enige. Slaapproblemen komen veel voor in Nederland. Volgens het CBS hebben van de 12- tot 16-jarige 8 procent slaapproblemen, van de 40- tot 50-jarigen 19 procent en van de 75-plussers is dit zelfs 28 procent. Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat meer voor vrouwen dan mannen. Van alle vrouwen kon bijna een kwart de slaap wel eens niet vatten.

Tips om je slaap te verbeteren

Genoeg feitjes. Tijd voor tips! Er zijn veel manieren om je slaap te verbeteren. Uiteraard is een goede nachtrust niet alleen afhankelijk van het gebruik van een aroma diffuser met essentiële oliën. Het is één van de manieren die jou kan helpen.

Voor de volledigheid delen we daarom ook tips van andere bronnen. Op deze manier ben je beter in staat om het gebruik van een aroma diffuser te plaatsen in het hele plaatje.

Laten we beginnen met tips van huisarts.nl:

 • Sport of beweeg overdag of vroeg in de avond.
 • Drink na 6 uur 's avonds geen cafeïne (koffie & thee).
 • Lig maximaal 8 uur in bed.
 • Sta steeds rond dezelfde tijd op en ga rond dezelfde tijd naar bed.
 • Kijk minimaal 1 uur voordat je gaat slapen niet meer naar een scherm

  Vrouw op telefoon in bed - tips voor betere nachtrust met aroma diffuser en essentiële oliën van Happy Cloud

   Zorgverlener Benu.nl voegt hier nog de volgende tips aan toe:

   • Zorg voor een rustige en donkere slaapkamer
   • Zorg ervoor dat je kamer ongeveer 18 graden is

   Vanuit persoonlijke ervaring wil ik hier graag nog aan toevoegen dat een goed bed en kussen uiteraard ook ontzettend belangrijk zijn voor een goede nachtrust.

   Bovenstaande tips zijn vooral praktische tips. Het is daarnaast ook belangrijk om ontspannen te gaan slapen. Met veel onrust in je lijf val je niet goed in slaap. Volgens artsenzorg.nl is het belangrijk om een uur voor het slapengaan te ontspannen en de hectiek van de dag van je af te laten glijden. Dit kun je doen door:

   • Het maken van een korte wandeling
   • Een warm bad te nemen
   • Ontspanningsoefeningen te doen zoals yoga of meditatie

   De rol van essentiële oliën

   Een goede nachtrust start dus met ontspanning. Hier kan het inademen van essentiële oliën bij helpen. Lavendel is een mooi voorbeeld van een olie met een kalmerende en slaap voorbereidende werking. Lavendelolie staat al eeuwenlang bekend als een natuurlijke rustgever. Lavendel stond hoog in het aanzien bij de Romeinen en werd zelfs al gebruikt in het oude Egypte.

   Tegenwoordig wordt de werking van lavendelolie om de nachtrust te bevorderen natuurlijk onderzocht. Deze studies tonen positieve effecten aan. Zo verbeterde de slaapkwaliteit van ouderen, die moeite hadden met slapen, significant na verdamping van lavendel (Faydali 2018).

   In Amerika lieten Psychologen van de Wesleyan Universiteit 31 mannen en vrouwen één nacht lavendel ruiken en de volgende nacht gedestilleerd water. Uit metingen van de hersenpatronen bleek dat lavendel de periode van diepe slaap verlengt. Daarnaast hadden de proefpersonen het gevoel dat ze goed en diep geslapen hadden en daardoor de volgende dag meer energie hadden (Goel 2005).

   Mocht jij overwegen om je slapen te verbeteren met lavendel dan is het belangrijk om echte lavendelolie te gebruiken (ook wel bekend als Lavandula angustifolia of L. officinalis). Er zijn namelijk meer dan 40 verschillende lavendelsoorten en kruisingen die lavendel worden genoemd. Uiteraard niet allemaal met dezelfde kalmerende en slaap voorbereidende werking.

   Naast lavendelolie zijn er meer essentiële oliën die je kunnen helpen je slaap te bevorderen, zoals: sandelhout, mandarijn, vetiver, ylang ylang, sinaasappel en ho-hout. Mengen van de oliën is uiteraard ook mogelijk. Je kunt daarnaast ook kiezen voor een Lavinchi Relax olie. Dit is al een blend (gemengde olie) van lavendel, mandarijn en zoete marjolein. Ook deze olie kan je helpen met ontspannen bij stress en onrust. Het is een natuurlijke rustgever die helpt om lekker te slapen.

   Uitgerust wakker worden - Slaaprust verbeteren met een aroma diffuser van Happy Cloud

   Er zijn dus verschillende oliën die jou kunnen helpen je slaap te verbeteren. Het is belangrijk om te kiezen voor een geur die jij lekker vindt. Als je de geur niet lekker vindt, lukt het ook niet om te ontspannen. Het is vooral zaak om voor jezelf uit te proberen welke geur het beste bij je past.

   De rol van aroma diffusers

   Na de keuze voor een geur kun je de olie gebruiken in een aroma diffuser. Als je kiest om te verdampen met een aroma diffuser is het raadzaam om de aroma diffuser al een half tot een uur voordat je de slaapkamer binnengaat aan te zetten. Op deze manier loop je meteen een oase aan rust binnen. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld al, een uur voordat je gaat slapen, in een andere ruimte te ontspannen met behulp van het verdampen van een olie met een aroma diffuser.

   Pure Diffuser van Happy Cloud op nachtkastje voor verbeteren slaap

   Wat betreft het slapen met een aroma diffuser adviseren wij om de aroma diffuser op een cyclische stand te zetten. Bijvoorbeeld 8 uur lang iedere 5 seconden verdampen vs. 5 seconden niet verdampen. Op deze manier verbruik je niet te veel olie en blijft de slaapkamer heerlijk ruiken.

   Hopelijk zijn deze tips waardevol voor je en begrijp je nu beter hoe je een aroma diffuser en essentiële oliën kunt toepassen zodat ook jij in de ochtend uitgerust wakker wordt. Mocht je nog vragen hebben dan staan wij natuurlijk altijd voor je klaar!

   Groetjes,
   Team Happy Cloud

   Laat een reactie achter