Hoe herken je of essentiële oliën natuurlijk of synthetisch zijn?

In onze zoektocht naar een gezond en gelukkig leven krijgen essentiële oliën een steeds prominentere rol. Of het nu gaat om het kalmeren van stress, het verlichten van spanning of het bevorderen van een gezonde omgeving. Essentiële oliën vernevelt via een aroma diffuser zijn een hierin een zeer waardevolle aanvulling.

Echter, om op een gezonde manier van de voordelen van essentiële oliën te genieten, is het essentieel om te begrijpen of deze oliën natuurlijk of synthetisch zijn. In deze blog ontvang je 4 handige tips hoe je kunt herkennen of een essentiële olie natuurlijk of synthetisch is.

Zen 1 Diffuser van Happy Cloud met essentiele olie

Wat zijn natuurlijke essentiële oliën?

Natuurlijke essentiële oliën zijn kostbare geschenken uit de natuur. Ze worden gewonnen uit planten, bloemen, kruiden en bomen door middel van stoomdestillatie, koude persing of andere natuurlijke processen. Deze oliën bevatten de pure essentie van de plant, met al zijn therapeutische voordelen en aroma's.

Een bekende olie die bijvoorbeeld met stoomdestillatie wordt gemaakt, is lavendelolie. Lavendel is een plant die lekker ruikt en rustgevend kan zijn. Bij het maken van de olie stroomt er stoom door de bloemen van de lavendel. Hierdoor komen de geurende oliën vrij. De stoom met de olie wordt weer vloeibaar gemaakt, waardoor de essentiële olie overblijft.

Wat zijn synthetische essentiële oliën?

In tegenstelling tot natuurlijke oliën worden synthetische essentiële oliën gemaakt in laboratoria door het combineren van chemische verbindingen om de geur van natuurlijke oliën na te bootsen. Terwijl ze soms een vergelijkbare geur hebben, missen ze vaak de therapeutische voordelen en zuiverheid van natuurlijke oliën. Daarnaast is het belangrijk om synthetische oliën te vermijden vanwege de mogelijke nadelen voor gezondheid en welzijn.

Het belang van kwaliteit en zuiverheid

De kwaliteit en zuiverheid van een essentiële olie zijn van cruciaal belang omdat ze direct invloed hebben op de effectiviteit en veiligheid ervan. Goedkope oliën kunnen onzuiverheden bevatten of synthetische additieven bevatten.

Hoe herken je nu of essentiële oliën natuurlijk of synthetisch zijn? Met deze 4 handige tips ben jij snel een expert in het kiezen van natuurlijke essentiële oliën.

Tip 1: Check de Ingrediëntenlijst

De ingrediëntenlijst moet kort en natuurlijk zijn, zonder onbegrijpelijke chemicaliën. Ook certificeringen zoals Biologisch, USDA-gecertificeerd, of 100% puur kunnen indicatoren zijn van natuurlijke oliën. Maar let op: Vaak worden synthetische oliën ook verkocht als 100% natuurlijke oliën. Check daarom altijd goed de ingrediëntenlijst om er zeker van te zijn wat er allemaal in zit.

Tip 2: Het Etiket Lezen: Certificeringen

Bij het beoordelen van de kwaliteit van een olie is het essentieel om het etiket zorgvuldig te lezen. Wij adviseren om op zoek te gaan naar oliën met zuiverheidscertificeringen en keurmerken, zoals bijvoorbeeld biologisch.

Tip 3: Controleer de prijs

Het winnen van natuurlijke essentiële oliën uit de natuur is een kostbaar proces. Hierdoor zijn natuurlijke essentiële oliën duurder dan synthetische oliën. De goedkoopste essentiële oliën starten vanaf €7,99 per flesje van 10ml. Synthetische oliën zijn te herkennen aan een goedkopere prijs. Ze worden vaak aangeboden in sets van bijvoorbeeld 14 stuks voor €15,99.

100% natuurlijke essentiële oliën van Happy Cloud

Tip 4: Geurtest en Aromatherapie-effecten

Stel je voor dat je twee flesjes hebt: eentje met echte lavendelolie, rechtstreeks van de lavendelplant, en de andere met een nagemaakte lavendelgeur die in een laboratorium is gemaakt. Als je aan de echte lavendelolie ruikt, zul je merken dat de geur niet alleen lekker is, maar ook ingewikkelder en subtieler. Het is alsof je een wandeling maakt door een lavendelveld. Deze echte lavendelolie verandert ook een beetje van geur terwijl de tijd verstrijkt, net zoals echte bloemen dat doen.

Nu, als je aan de nagemaakte lavendelgeur ruikt, zal het misschien gewoon naar lavendel ruiken, maar niet zo rijk of natuurlijk als de echte olie. Ook zal het niet dezelfde ontspannende effecten hebben. Stel je voor dat je de echte lavendelolie gebruikt en je voelt je meteen rustiger en meer ontspannen, terwijl de kunstmatige geur dat niet zo goed doet.

Dus, de geurtest laat ons zien dat de echte lavendelolie niet alleen lekkerder ruikt, maar ook verandert zoals echte bloemen doen. En de aromatherapie-effecten betekenen dat de echte olie ons ook een echt ontspannen gevoel kan geven. Dit is waarom natuurlijke oliën vaak beter zijn dan nagemaakte.

Zen 1 Aroma Diffuser - Donker Hout

Waar koop ik 100% natuurlijke essentiële oliën.

Om er zeker van te zijn dat je natuurlijke essentiële oliën koopt, is het belangrijk om bij betrouwbare bronnen te kopen. Wij geloven oprecht in natuurlijke oliën en bieden ook daarom alleen maar natuurlijke essentiële oliën aan van Chi Natural Life en Natural Heroes.

Kies voor natuurlijke essentiële oliën.

In een wereld waarin er ook veel (onnatuurlijke) nagemaakte dingen zijn, is het slim om natuurlijke essentiële oliën te kiezen. Dat betekent dat je kiest voor iets dat echt en puur is, en dat het goed is voor je gezondheid en gevoel van welzijn. De echte geur van planten en bloemen kan iets speciaals toevoegen aan je dagelijks leven. Zorg ervoor dat de olie echt goed is door te kijken waar het vandaan komt en of het van goede kwaliteit is. Zo weet je zeker dat je de goede dingen uit de natuur in handen hebt.

Laat een reactie achter